دانلود جزوه جیره نویسی آبزیان حشمت سپهری مقدم

دانلود جزوه جیره نویسی آبزیان حشمت سپهری مقدم

0 8.9k
دانلود جزوه جیره نویسی آبزیان حشمت سپهری مقدم
📚 جزوه یا خلاصه: جیره نویسی آبزیان
🖊 مولف: حشمت سپهری مقدم

نام فایل:جزوه جیره نویسی آبزیان حشمت سپهری مقدم

فرمت فایل:pdf باکیفیت بالا

تعداد صفحات فایل:78 صفحه

دانشجویان و کاربران گرامی محتوای فایل جزوه جیره نویسی آبزیان اثر حشمت سپهری مقدم کاملترین جزوه حال حاضر در فرمت فایل pdf با کیفیت عالی تهیه و تدوین گردیده است.

قسمتی از فایل:

 مقدمه پرورش آبزيان از 4000 سال پيش در چين، ژاپن و مصر باستان مشاهده شده است. همچنين تاريخچهي پرورش ماهي در هند به 3000 سال پيش و در اروپا به 2500 سال پيش برميگردد. با وجود اين قدمت ديرينه، اين علم بسيار جوان و نوپا است. خصوصيات برجستهي پرورش آبزيان را ميتوان در شش مورد عنوان كرد كه شامل: پرورش متراكم ماهي در مقايسه با ساير حيوانات، ضريب تبديل غذايي پايين، امكان پرورش ماهي به همراه كشاورزي و باغباني، بهبود محيط زيست به جهت استفاده از ضايعات مواد در تغذيه ماهي، توسعهي روستايي، وجود درصد بالايي از اسيدآمينهي متيونين، ليزين، اسيدهاي چرب ايكوساپاپانتوتنيك، ويتامينهاي B12, D, C, B, A و مواد معدني از قبيل كلسيم، فسفر، آهن، سديم، پتاسيم در گوشت ماهي است. هزينهي تغذيه در امر پرورش آبزيان به طور معمول بيش از 60 %كل هزينهها را شامل ميشود. لذا پرورش موفقيتآميز ماهيها در گرو تهيه جيرهاي مناسب مطابق با احتياجات ماهيان ميباشد، به طوريكه جيره قادر باشد كليهي نيازمنديهاي حيوان را در شرايط مختلف محيطي تأمين نمايد. بدين منظور متخصصين پرورش ماهي بايد علاوهبر آشنايي كامل به احتياجات انواع مختلف گونههاي آبزي، از آناليزمواد خوراكي نيز آگاهي داشته باشند تا بتوانند جيرههائي متناسب با احتياجات آبزيان تنظيم نمايند. براي تنظيم جيرههاي مبتني بر نيازهاي غذايي آبزيان ميتوان از روشهاي دستي و كامپيوتري بهره جست. در روش دستي تنظيم جيره، تعداد متغيرهايي را كه ميتوان كنترل كرد، محدود است. براي مثال در جيرهنويسي دستي توازن كلسيم و فسفر آسان است، و ليكن به دليل حجم زياد محاسبات و وجود محدوديتها توازن بقيه مواد معدني مشكل خواهد بود. با رايانه ميتوان در كمترين زمان، بيشتر مواد مغذي و مورد نياز حيوان را تأمين كرده و از طرفي جيرهاي با حداقل هزينه تنظيم كرد. لذا در اين مجموعه در فصل اول احتياجات آبزيان به پنج دستهي مواد مغذي توضيح داده شده است و بعد از بحث در ارتباط با اشكال مختلف غذا، مديريت تغذيه و روشهاي تغذيه در مورد روشهاي مختلف جيرهنويسي توضيحاتي داده شده است. ۵ فص اول: احتياجات آبزيان انرژي- انرژي در كربوهيدرات، چربي و پروتئين هاي اجزاي خوراكي ذخيره ميشود. منشأ اوليه اين انرژي، نور خورشيد است وسپس در نتيجة فتوسنتز در منابع گياهي ذخيره مي شود. همة مواد حاوي كربن و هيدروژن با اكسيده شدن به دي اكسيد كربن و آب، انرژي پتانسيلي در اختيار حيوانات قرار مي دهند. وقتي غذا در حضور اكسيژن به طور كامل در بمب كالري متر مي سوزد، مقدار حرارت توليد شده را مي توان محاسبه كرد و اين حرارت انرژي خام غذا را نشان داد. درصدي از انرژي خام مواد غذايي كه مي تواند جذب بدن حيوان شده، وبراي فرآيندهاي متابوليكي بدن به كار رود، به توانايي حيوان در هضم مواد خوراكي بستگي دارد. فرآيند هضم، بيانگر مراحل متعدد فيزيكي وشيميايي در دستگاه گوارش و تجزية تركيبات شيميايي پيچيدة موجود در مواد خوراكي به مولكول هاي كوچكتر قابل جذب و استفاده توسط حيوان ميباشد. اين انرژي جذب شده به انرژي قابل هضم موسوم است. مقداري از انرژي از طريق ادرار به شكل ضايعات ازتي و ساير تركيبات اكسيده نشده به وسيلة بدن حيوان هم تلف مي شود. وقتي انرژي قابل هضم براي افت انرژي هم تصحيح شود، انرژي باقي مانده به انرژي قابل سوخت وساز غذا تبديل خواهد شد. در طي سوخت وساز مواد مغذي نيز، مقداري انرژي افت ميكند (اتلاف حرارت). انرژي باقي ماندة مواد غذايي كه قابل دسترس حيوان جهت نگهداري و توليد است به انرژي خالص موسوم است. كربوهيدراتهاي قابل دسترس- كربوهيدراتهاي قابل دسترس براي آبزيان پرورشي عبارتند از قندها، نشاسته، دكسترين، گليكوژن و ... نشاسته به عنوان عمده ترين كربوهيدرات مصرفي در جيره غذايي آبزيان مي باشد . كه به صورت خام ضريب تبديل تقريباً پايين در دستگاه گوارش ماهيان پرورشي وميگو دارد. ولي اگردر نشاسته فرآوري انجام بگيرد و نشاسته تا حد ژلاتينهشدن، حرارت بخار آب و فشار ببيند ضريب هضمي آن تا حد قابل قبولي افزايش خواهد يافت. در ضمن نشاسته در تهيه غذاي پلت به عنوان يك بايندر (اتصالدهنده) مهم به كار ميرود. اگر كربوهيدراتهاي قابل دسترس براي آبزيان فرآوري بشوند، ميتوان به مقدار قابل ملاحظهاي در جيره آبزيان پرورشي استفاده نمود. حداكثر استفاده از كربوهيدراتهاي قابل دسترس براي قزل آلا 17-15 ،%كپور معمولي32-28 ،%ميگو18-14 %مي باشد. عوامل محدود كننده استفاده كربوهيدراتها در تغذيه آبزيان پرورشي 1 -در بدن ماهيان هورمون انسولين به اندازه كافي موجود نميباشد و از آنجايي كه بعد از متابوليسم ،اكثر كربوهيدراتها تبديل به منوساكاريدهايي از قبيل گلوكز و فروكتوز شده و وارد چرخه انرژي ميشوند لذا با كمبود هورمون انسولين در بدن، برخي اختلالات متابوليسمي از قبيل انباشتگي گلوكز در خون(ديابت) ، كاهش رشد، افت راندمان تغذيه اي بروز مي كنند. 2 -مصرف بيش از حد مجاز كربوهيدراتها باعث ميشوند سرعت عبوري غذا در دستگاه گوارش ماهيان و ديگر آبزيان پرورشي افزايش يافته و حركت غذا در روده تسريع شود و چون فرصت هضم وجذب مواد مغذي از قبيل پروتئين ها و ليپيدها كم مي باشد باعث اختلالات گوارشي از قبيل كمبود اسيدهاي چرب ضروري و اسيد آمينه هاي ضروري مي شوند. ۶ 3 -همانند همة گونه هاي جانوري، در ماهي و سخت پوستان نيز غذا بايد انرژي مورد نياز براي حداقل فعاليت و رشد و زاد آوري را تأمين كند مصرف انرژي در ماهي و سخت پوستان دو ويژگي خاص دارد : 1 -اين دسته از موجودات چون خونسرد هستند نيازمند صرف انرژي براي نگه داري دماي بدن در درجه حرارت خاصي متفاوت با درجه حرارت محيط خارج نيستند. 2 -دفع نيتروژن اضافي در ماهي وسخت پوستان نياز به انرژي كمتري ازآن چه در مورد حيوانات خونگرم خشكي لازم است، دارد و آمونياك كه ماده اصلي حاصل از تجزيه پروتئين ها مي باشد در اين حيوانات از طريق آبشش ها به محيط رها ميشود در حاليكه حيوانات خونگرم خشكي براي تبديل نيتروژن به موادي با سميت كمتر نياز به انرژي دارند. همچنين ماهيان جهت حركت و مكان يابي نياز به انرژي كمتري دارند.


8,000 تومان